Vnímam, ako ľudia podliehajú strachu a úzkosti. Väčšina z nás ostáva izolovaná osamote alebo len v malom kruhu svojich najbližších príbuzných a stále netušia, čo majú v ďalších dňoch očakávať. Udalosti, ktoré sa okolo nás dejú, nedokážeme ovplyvniť. Neznamená to ale, že musíme spočinúť v bezradnosti a obavách.

 

Ako zostať napriek obmedzeniam v pohode a vnútornej rovnováhe?

 

Hľadať v negatívnom pozitíva

Všetko negatívne má v sebe aj niečo pozitívne, len to musíme nájsť… Viem, znie to ako klišé. Ale je to v tom ukrytá hlboká pravda. V súčasnej dobe je to jeden zo spôsobov, ako si zachovať nadhľad a vyťažiť z danej situácie niečo aj pre seba. Jedna stránka je hľadať pozitíva na duchovnej úrovni. Stačí vnímať sám seba a sledovať, ako sa spontánne menia naše priority. Ako si začíname vážiť veci, ktoré sme dovtedy brali ako samozrejmosť. Ako zľahka upúšťame od aktivít, ktorých vynechanie by bolo kedysi pre nás nepredstaviteľné. A tým ma napadá i tá druhá stránka, viac praktická. Ako efektívne vyplniť priestor, ktorý nám vznikne, keď niektoré z doterajších aktivít nemôžeme vykonávať? Na čo ste doposiaľ nemali čas a odsúvali to na „niekedy“? Hľadajte a premýšľajte. Možno je práve teraz čas na plnenie vlastných snov.

Zdieľať svoje pocity

Nech je vo Vás prítomný akýkoľvek negatívny pocit, neuzatvárajte ho v sebe! Zdieľajte ho s inými ľuďmi (samozrejme ideálne „na diaľku“), ktorí Vám pomôžu tento pocit zmierniť a poskytnúť podporu. Pokúste sa sami vnímať, či negatívne správy z rozhlasu a televízie dokážete brať ako informáciu. Rozumne a s nadhľadom. Situácia, ktorá momentálne existuje, je o zodpovednom a racionálnom prístupe každého z nás. A tak k nej treba pristupovať.  Nedovoľte, aby vás negatívne informácie vtiahli do kolotoča strachov. Väčšinou ide o strachy z minulosti, ktoré ste v sebe zablokovali. Na ich uvoľnenie je vhodná Terapia CESTA, ktorá je v týchto dňoch dostupná online formou.

Venovať sa aktivitám na upokojenie mysle

Zdroj pokoja dokážeme nájsť kdekoľvek. Predstavte si aktivitu, ktorú robíte z vlastnej vôle a napĺňa vás radosťou… To je presne tá činnosť, v ktorej vaša myseľ dokáže vypnúť a byť naplno v prítomnosti. V stave, ktorý je známy ako „flow“. V tomto stave sa z tela vytráca napätie, čo následne pozitívne ovplyvňuje celkové naladenie človeka, a tým aj imunitu. Pozor si treba dať iba na to, aby táto aktivita nebola únikom pred vlastným strachom. Znamená to, že aj po skončení obľúbenej činnosti dokážeme zotrvať v psychickej pohode.

 

Zostávajme teda otvorení voči sebe samým a pozorní voči druhým ľuďom.
Dôverujme, že v skorej dobe sa vrátime k svojmu doterajšiemu životu. A ak tieto dni využijeme aj na rozvoj
a poznanie seba samých, možno nám to prinesie život ešte lepší, ako bol ten doterajší…